C

C

sobota 22. června 2019

Sambucus nigra - Bez černý


a jeho využití v mé kuchyni...




Bezový sirup.





Smažené kosmatice.



Sušící se květy na čaj.


Říká se: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni"

Něco na tom bude. A co vy, využíváte také tento léčivý keř? 


12 komentářů:

  1. Kosmatice nám smažila babička a i šťávu jsem kdysi dělala. Dneska už se snažíme nejíst moc smaženého ani sladkého, takže z květů bezu jsem letos udělala akorát dvě várky limonády pro návštěvu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám, smažené květy zrovna nejsou nejzdravější, ale je to pochoutka :D Ale věřím, že limonáda návštěvě chutnala, a možná ji letos také ještě vyzkouším.

      Vymazat
  2. Tedy Katko, kosmatice jsem neměla snad sto let...
    Jinak jsi vzorně nachystaná na zimu, bez mám moc ráda, ale v době květu jsem se letos nedostala nikam, kde bych ho chtěla sbírat... Ve městě asi moc zdraví nepřinese.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je také už pár let neměla, mamka nám je dělala, když jsem byla malá. Moc jsem si pochutnala...

      Vymazat
  3. Krásná etiketa!
    Letos jsem zkusila sirup a brrrr, je to strašně sladké. Tak zůstávám u osvědčené limonády a sušeného bezu na čaj.
    U nás už je teda odkveteno, tak čekám na plody ;)
    krásnou neděli, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Sirup sám o sobě je dost sladký, ale po naředění vodou a přidání plátku citronu nebo pár lístků máty je výborný.
      Z plodů bych také chtěla něco vyzkoušet, ale to se ještě načekám :D

      Vymazat
    2. No jo, když já piju jen vodu max s mátou nebo citronem ;)

      Vymazat
  4. Já letos bez nějak promeškala. loni jsem zkoušela limonádu, ta nebyla špatná. Těch pár květů, co ještě bylo, jsme usušili na čaj (mně tedy moc nejede, beru ho vyloženě jako lék). Sirup jsem dělala před asi 14 dny z máty, která nám docela obrostla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, tento čaj také nepatří mezi mé oblíbené, ale oslazený medem je docela dobrý. Sirup z máty je také výborný, mamka ho dělávala.

      Vymazat
  5. Katko, ty opravdu nezahálíš. Sirup se ti povedl, já ho letos nestihla. Ale mám trošku bezu nasušeno.
    Přeji ti prima týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Dášo. Tak u nás je bez později, ale stejně odkvétá rychle.
      Také se měj hezky.

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas na návštěvu mého blogu i za milý komentář, který vždy potěší... :)