C

C

čtvrtek 16. května 2019

Sušenky a pampelišky



Sušenky z ovesných vloček peču docela často, máme je rádi, je to takové trochu zdravější mlsání. Ale myslím, že jsem je sem ještě nedávala...


Recept (na cca 24 sušenek):

1 hrnek hladké pšeničné mouky
1/2 hrnku hladké žitné mouky
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek třtinového cukru (já dávám trošku méně)
1 hrnek oleje (také dávám trošku méně)
3 vajíčka
1 prášek do pečiva
na kousky nakrájenou čokoládu, rozinky, jiné sušené ovoce, oříšky...

Všechny suroviny smícháme. Vznikne tužší lepivá hmota, z které tvoříme placičky. Sušenky pečeme na 175° do zlatova :o)

Tentokrát jsem upekla tři druhy. Jen s čokoládou (pro Jirku, protože není žádné sušené ovoce), s čokoládou a sušenými třešněmi, s čokoládou a vlašskými ořechy.







V pondělí jsem se ještě pustila do výroby pampeliškového sirupu za studena. Stihla jsem akorát natrhat květy pampelišek a začalo pršet. To bylo akorát. Od té doby je venku zima, zataženo, déšť se střídá se sněhem, a mezitím se mi na okně ve sklenici tvoří zlatavý sirup...







14 komentářů:

  1. Katko, sušenky máš opravdu k nakousnutí!
    Zaujal mě ten siru za studena, to jsem ještě nezkoušela.
    Přeji hezký a taky trochu teplejší den! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. K nakousnutí byly, ochutnávali jsme ještě teplé :D

      Vymazat
  2. Katko, sušenky se ti povedly, budu muset někdy vyzkoušet. A na sirup jsem zvědavá, akorát už okolo nás pampelišky nejsou. Pokud se povede, napíšeš nám recept?
    Pa a hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, určitě vyzkoušej.
      Napíšu, jen co se sirup dodělá a ochutnám. Snad bude dobrý, zkouším ho takhle poprvé. Ale na stejný způsob jsem dělala tenkrát sirup ze smrkových výhonků, a ten se povedl...

      Vymazat
  3. Vypadají zajímavě, ale bojím se, že já bych s nimi doma neprorazila. Na manžela by byly suché (on nejraději věci s krémem nebo náplní). Mně by nejspíš chutnaly, ale jen pro sebe je dělat nebudu (já pak nevím, kdy s konzumací skončit)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, chlapi mají rádi vláčné buchty. Ale kupodivu Jirkovi tyhle sušenky chutnají.
      A máš pravdu, na stole na talíři jsou velmi lákavé :D

      Vymazat
  4. Sušenky taky občas dělám a pak je ujídám nejvíce sama :-).Sirup z pampelišek slyším poprvé. Ale určitě musí být dobrý.
    Klidné dny, Katko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak aspoň na tebe víc zbyde :D Ten sirup zkouším poprvé, tak snad bude dobrý.

      Vymazat
  5. Katko, sušenky vypadají opravdu lákavě. Tenhle recept neznám, ráda vyzkouším.
    A pampelišky u nás už odkvetly, všude už jsou jen bílé kouličky :) Ať se sirup povede!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a určitě vyzkoušej. Mě napadlo třeba přidat i kokos, ale to až když byly upečené. Tak příště.
      Pampelišky jsem ještě stihla, teď také pomalu začínají odkvétat. Ale ještě ještě jich je spousta žlutých.

      Vymazat
  6. Katko, sušenky vypadají hodně lákavě. Sirup dělávám z máty, u nás ani moc pampelišky není, teď žádná. Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase ještě nemám mátu, budu si muset u našich nějakou vykopnout.

      Vymazat
  7. Jeee, ty sušenky vypadají dost dobře, asi je zkusím.
    Hezký den, Ilona

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas na návštěvu mého blogu i za milý komentář, který vždy potěší... :)